زندگی

سه ضایعه

 اکادمسین علامه عبدالشکور رشاد دیده از جهان فانی فرو بست

 با تاسف فراوان اطلاع گرفتیم که محترم اکادمسین عبدالشکور رشاد شخصیت بزرگ علمی، ادبی و سیاسی افغانستان به عمر هشتاد و سه سالگی در اثر مریضی که عاید حالشان گردیده بود، به تاریخ یازدهم ماه قوس سال جاری در  شهر کابل چهره در نقاب خاک کشید.

اکادمسین عبدالشکور رشاد همه عمرش را وقف  پژوهش مسایل مختلف علمی و فرهنگی نموده، آثار بی بدیل و ماندگاری را به زبان های دری و پشتو از خود به جا گذاشت. او دانشمند عالیقدر و استاد بزرگواری بود که تا آخرین لحظات زندگی داشته ها و فرآورده های علمی – فرهنگی اش را با همگان قسمت کرد و عواطف انسانی اش حد و مرزی را نمی شناخت.

 

درگذشت خانم پروين خواننده زن افغان

خانم پروین یکی از اولین آوازخوانان زن افغان رادیوی افغانستان که در سالهای چهل ميلادی آوازخوانی را آغاز کرد و تا پایان در این هنر ماندگار ماند روز چهارشنبه (8 دسامبر) در بستر بیماری در شهر کابل درگشت.

خانم پروین به هنگام مرگ در سالهای هشتاد زندگی اش قرار داشت.

خانم پروین که نام اصلی اش خدیجه است دختر سردار عبدالرحیم خان و از خانواده پسران امیر عبدالرحمن خان است.

سردارعبدالرحيم خان که در زمان استالين به سيبری تبعيد شده بود روزگار سختی را گذراند و سپس با پادرميانی سفير وقت افغانستان در مسکو از تبعيد رها شد اما هيچگاه حق بازگشت به ميهنش را بدست نياورد و تا مرگ در مسکو باقی ماند.

مادر خانم پروین از بدخشان افغانستان بود که بعد از تبعید همسرش به ازبکستان و روسیه به تنهایی در تربیت دخترش همت گماشت.

پروفسورعبدالاحمد جاوید از اولین روسای رادیوی افغانستان در يادآوری خاطره ای از آغاز به کار خانم پروين گفت که آنها برای ثبت آهنگهای خانم پروین که بعد از سامعه و فرشته سومین آوازخوان زن در رادیو بود با دسته ساز به خانه او رفتند و آهنگی از او را ضبط کردند تا در رادیو نشر شود.

جلیل زلاند اولین مدیر موسیقی رادیو افغانستان نيز در خاطره ای از خانم پروين می گوید آنها برای جلب توجه شنوندگان و معرفی موسیقی افغانی برنامه ای را در تئاتر کابل رویدست گرفتند که خانم پروین در آن به اجرای آهنگ گلفروش پرداخت . این آهنگ به شکل دراما توسط کودکان اجرا شد.

خانم پروین با زحمات زیاد کار آوازخوانی را در رادیو افغانستان ادامه داد و با پوشيدن برقع رفتن به راديو را ادامه داد و مشوق سایر آوازخوان زن از جمله مهوش، ژیلا و رخشانه و دیگران شد.

خانم پروین تا ایام بیماری زنی فعال و دل زنده بود و در محافل هنری شرکت می کرد.

بعد از سقوط طالبان در سه سال پیش این خانم پروین بود که برای اولین بار در محفلی از زنان در کابل بروی صحنه آمد و و آوازخواند.

خانم پروین به زبانهای دری، پشتو ، ازبکی و بلوچی آواز می خواند.

درگذشت داود فارانی شاعر و روزنامه نگار افغان

خبر شدیم که داود فارانی شاعر، نویسنده و ژورنالیست سابقه دار رادیو و تلویزیون افغانستان  به سن 62 سالگی در شهر کابل پدرود حیات گفته است.

داود فارانی از متقدمان شعر نو و یکی از برنامه سازان بخش ادبیات و هنر در رادیو و تلویزیون افغانستان بود.

آقای فارانی در سالهای جنگ افغانستان را ترک گفت و به آمریکا پناهنده شد، پس از سقوط دولت طالبان به کشورش برگشت و در این اواخر به عنوان مترجم زبان انگلیسی کار می کرد.

دوستان نزدیک خانوادگی او می گویند داود فارانی که اهل ادبیات و سیاست بود، مشغول نوشتن کتابی در مورد مسایل سیاسی سه دهه اخیر هم بوده است.

فاروق فارانی شاعر ونویسنده مقیم آلمان در مورد شخصیت ادبی و سیاسی برادرش داود فارانی گفت داود فارانی یکی از برنامه سازان موفق در رادیوی افغانستان بود که برنامه معروف ترازوی طلایی را می نوشت که به نقد ادبی اختصاص داشت و خود از گویندگان خوش صدای در رادیو به زبانهای دری و پشتو بود.

داود فارانی همچنان در فیلم ونمایشنامه های مختلف نقش بازی کرده است و یکی از چهره های هنری و ادبی سرشناس در افغانستان بود.

دست اندر کاران " زندگی"  درگذشت این سه فرهنگی  گرانقدر  را  برای خانواده ها، اقارب ، دوستان ایشان و کافه ملت  افغانستان تسلیت عرض می نمایند و خود را در این غم جانکاه سهیم میدانند.